Részvételi séták

A mostani modern világban örökké mozgásban vagyunk. Folyamatosan azt az üzenetet kapjuk, hogy tenni kell, cselekedni kell. Itt a következő és a következő feladat, és az azt követő dolog. Az elménk ezáltal ugyanolyan elfoglalt. Túl ritkán állunk meg, és élvezzük egy hely nyugalmát. A részvételi séta (ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő) visszahoz minket a természetbe. Kiszakítva minket elfoglalt életünkből, gyógyít bennünket – újracsatlakoztatva minket a környezetünkhöz és ezáltal saját magunkhoz is. 

Hogyan történik egy részvételi séta?

A részvételi séták nem hagyományos kirándulások. Ez nem a rohanásról szól. A sétáknak nem a fizikai testmozgás az elsődleges célja. Nem nevezhető túrának. Egy ilyen séta során általában pár kilómétert teszünk meg és időtartamuk két-négy óra.

A program elején egy rövid bevezetővel kezdünk, üdvözlés és bemutatkozás után sétálni megyünk. Az út során több helyszínen megállunk, ahol különböző gyakorlatok segítségével kapcsolódunk az adott területhez. Mindig van egyéni idő, vagyis amikor mindenki leülhet, elmélkedhet vagy felírhatja a gondolatait.

A részvételi séták (ökopszichológiai szemléletű erdőfürdők) során megpróbálunk kapcsolatba kerülni a természet élő rendszerével, elengedve a használatalapú, emberközpontú megközelítést. Ezek a séták az Ökopszichológiai Intézet által kidolgozott elnevezés és módszertan. Ha jobban elmélyednél a témában, IDE KATTINVA megnézhetsz egy videót, amelyből kiderül, hogy az ökopszichológia nem más, mint egy híd a természettudományok és a humán tudományok között.

Mitől más, mint egy erdőfürdő?

Egy tudatos séta alkalmával fontos a fókuszáltság. Az összpontosítás segít kikapcsolni az agy csapongó gondolatait. Sétáink és a gyakorlatok során  a természetet nem „erőforrásként” kezeljük, amelyből kinyerjük a jóllétünket. Ehelyett olyan gyakorlatokról van szó, amelyek segítségével szerető és gyöngéd kapcsolatot tudunk kialakítani a természettel. Különböző észlelési gyakorlatok segítenek ebben, miközben a saját érzelmeinkkel is dolgozunk. Ezen a szinten valóban az erdőfürdőhöz hasonlíthatjuk, melynek célja az emberi egészség javítása, a rekreáció a természet segítségével. Hogy mitől több egy tudatos részvételi séta ennél? Egy ilyen séta a természettel való kapcsolat építéséről is szól, mely során feloldjuk az elkülönültség, a felsőbbrendűség érzését. 

Miért nevezzük gyakorlatnak?

A tudatos részvételi sétákat leginkább gyakorlatnak tekinthetjük, nem egyszeri eseménynek. A természettel való mélyebb kapcsolat kialakulásához idő szükséges. Akkor lesz sikeres az elmélyülés, ha újra és újra visszatér az évszakok természetes ciklusaiba. Mint például a jóga, a meditáció, vagy bármilyen edzés, ez is egy gyakorlat. 

Mire jók akkor az online anyagok?

Nem az a lényeg, hogy az erdőben sétáljunk. A séták fontosak, de vannak más alapvető rutinok, amelyeket akár naponta gyakorolhatunk és beépíthetünk az életünkbe. Ezek mind elősegítik a természettel való mélyebb kapcsolatunk kialakítását. Erről részletesebben a Slow.Flow.Life.Club menüpont alatt olvashatsz!