Blog

Tippek, gondolatok, inspiráció

Egy séta is megmentheti az életed! Hihetetlen? Pedig igaz!

Azt mindenki tudja, hogy a rendszeres séta erősít a fizikumot, javítja a vérkeringést és gyorsítja az anyagcserét is, de több olyan egészségügyi probléma megoldásában is segít, amit a stressz okoz. Egy vezetett tudatos séta a természetbenpedig sokkal nagyobb hatással lehetne ránk, mint azt gondolnánk!

Stresszben élünk, ez tagadhatatlan, ez pedig alattomosan pusztít minket. Először csak egy kellemes bizsergés, ami jobb teljesítményre sarkall a munkahelyen és a mindennapokban. Aztán azt vesszük észre, hogy egyre nehezebb az elalvás, ami hosszú távon kihat a napközbeni agyműködésünkre. Minden izmunk megfeszül, ami miatt hát- és fejfájás alakul ki, ami idővel állandósul.

Nincs megállás

 A stressz ezután tovább végzi alattomos munkáját, hatására megemelkedik a gyomorsav szintje, ami elérve a nyelőcső alsó részét, refluxot okoz. Az emésztésre is rossz hatással van, nem beszélve a légzőszervekről, valamint a szívről és az érrendszerről vagy egyéb belső szervünkről. Megemeli a vérnyomást és akár szívroham is lehet belőle. A túlzott stressz kívülről is látszik, hiszen a bőr kiszárad, a haj pedig hullásnak indul, ami további idegeskedésre ad okot. És akkor még nem is beszéltünk a libidó csökkenéséről és az impotenciáról!

Üss vagy fuss, mondják a hormonok

Az üss vagy fuss válaszreakció a szimpatikus idegrendszer válasza a stresszhelyzetekre. Ekkor a mellékvesék úgynevezett stresszhormonokat, adrenalint és kortizont termelnek, ami anno az őskorban, a mamutvadászat idején jól jött és mostanában veszélyhelyzet esetén sokat segít, hiszen ezek a vegyületek lerövidítik a reakcióidőt és ezzel az életünket menthetik meg. Ilyenkor a máj több glükózt szabadít fel, hogy az izmokhoz elég üzemanyag jusson el, majd, amikor a veszélyhelyzet elmúlik, inzulinnal semlegesíti a többletet. Ha azonban ezen hormonok magas szintje állandósul, az inzulinrezisztenciát is okozhat, amit a diabétesz előszobájának is neveznek, bár már önmagában is rendkívül sok problémát idéz elő.

Tabletták helyett inkább válaszd a lehető legtermészetesebb utat!

Ezek után nem is kérdés, hogy a stresszt bizony oldani kell. Van, aki sportolni kezd, hogy levezesse a feszültséget, más – jó esetben – gyógynövényekkel próbál kitörni a szorításból és literszám issza a nyugtató gyógyteákat, néhányan azonban a tablettákat hívják segítségül, hogy enyhítsék a nyomást. Azonban ezek sem segítenek teljesen a bajon. A megoldás viszont sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk!

Már egyetlen alkalom is sokat segít

Egy meditatív séta a természetben, az úgynevezett erdőfürdő már az első alkalommal is meglepő hatással lehet ránk. Japán szakértők több, a folyamatos és magas stressz tüneteit mutató alanyt – a Chiba Egyetem diákjait – vizsgáltak meg egy erdőfürdő vagy, ahogy ők nevezik, sinrin joku előtt és után. A kutatási anyagokból kiderült, hogy egyetlen séta az természetben jelentősen csökkentette a tesztszemélyek stresszhormon- és vércukorszintjét, valamint pulzusszámát, sőt, az immunrendszerük is hatalmas lökést kapott, hiszen a természetes ölősejteknek is nevezett fehérvérsejtek – melyek a vírusok és daganatos megbetegedések ellen veszik fel a harcot – száma több mint egy héten át magasabb volt, mint korábban.

Vezetővel még hatásosabb egy erdőfürdő

Bár egyedül sétálni is csodás dolog, a vezetővel – egy úgynevezett természetfacilitátorral – tartott foglalkozásoksokkal többet adnak egy szokványos erdőfürdőnél, hiszen a szakember segítségével olyan dolgokra fókuszálhatunk a séta során, amely felett talán elsiklana a figyelmünk.

Nem egyszerűen feltöltekezünk a természet által, hanem kapcsolatot teremtünk vele, így az elmélyülés még hatásosabb lesz. Az Ökopszichológiai Intézet által kidolgozott fogalom és módszertan segítségével, egy ökopszichológiai szemléletű erdőfürdővel ugyanis felismerhetjük, hogy az erdő nem csupán egy rekreációs helyszín, egy díszlet, hanem mi is a részei vagyunk. Ha rendszeresen hasonló jellegű sétákat teszünk, nemcsak a természetet, de önmagunkat is sokkal jobban megismerhetjük, ennek pozitív mellékhatásaiként pedig sokkal kiegyensúlyozottabbá válhatunk, mint korábban és így a mindennapi stresszt is könnyebben kezelhetjük.